There is a license error on this site:
License has expired
The Web site remains functional, but this message will be displayed until the license error has been corrected.

To correct this error:If you do not have a license file, please request one from EPiServer License Center.
Flyveinformationsoperatør » Se uddannelsen her | Forsvaret
Fortsæt til indhold

Konstabel i Flyvevåbnet

Flyveinformations-operatør

Vil du have en nøglerolle, når militære fly navigeres sikkert gennem luftrummet?

 

Som flyveinformationsoperatør (FIO) har du en nøglerolle i Area Control Center (ACC) ved Eskadrille 515 i Kastrup Lufthavn og er med til at sørge for, at militær lufttrafik afvikles sikkert og i dansk luftrum.

Ved hjælp af radar og radiokommunikation udfører FIO flyveinformationstjeneste for alle militærfly, danske som udenlandske, der flyver i dansk Flight Information Region (FIR) efter de visuelle flyveregler. Ligeledes behandler du som FIO alle militære flyveplaner i rollen som Military Data Assistant (MDA), og du har en central rolle i koordinationen mellem civile og militære enheder, nationalt og internationalt.

Som flyveinformationsoperatør er skarpe kommunikationsfærdigheder og godt overblik afgørende. Desuden er evnen til at håndtere pressede situationer og koordinere flyoplysninger, når situationen kræver det, alfa omega for opgaveudførelse. Du kommer til at indgå på vagthold, der skiftevis har dag- og nattevagter alle ugens dage. Hverdagen vil inkludere både operative vagter og administrativt arbejde med relation til opgaverne som flyveinformationsoperatør.

Du bliver en del af en mangfoldig arbejdsplads bestående af passionerede kolleger, der hver dag bidrager med engagement og et højt fagligt niveau. Vi har et stærkt kollegafællesskab, og vi tror på, at den enkelte kan gøre en stor forskel, men at vi ved fælles styrke kan nå endnu mere. 

Før du kan kalde dig FIO, skal du gennemføre en krævende uddannelse med både klasseundervisning, simulatortræning og sidst vil skulle gennem fire ”On the Job Training”-faser. Består du alt dette, vil du kunne kalde dig Flyveinformationsoperatør.

Det samlede uddannelsesforløb forventes gennemført på ca. 12-14 måneder.

OM OS:
Som flyveinformationsoperatør bliver du ansat i Air Control Wing, en af Flyvevåbnets seks myndigheder men har fast base ved Eskadrille 515 i Kastrup Lufthavn.  

Air Control Wing er en operativ enhed, der alle årets dage står for overvågningen af og kontrollen med luftrummet over Danmark. Den operative opgaveløsning er støttet af en supportenhed og logistikenhed, hvor specialiserede teams løser opgaver med alt lige fra sikkerhed og militærtræning til vedligeholdelse og optimering. 

Læs mere om Air Control Wing

Eskadrille 515 er en underafdeling af Air Control Wing, der fra ACC i Kastrup Lufthavn har ansvaret for al militærflyvning i dansk Flight Information Region.

Her er din virkelighed

Hvad bliver min løn under uddannelsen (vejledende)?
Afhængig af anciennitet og grad får du grundløn og militærtillæg. ca. kr. 19.000-21.000.

Hvad bliver min løn, når jeg er uddannet?
Som færdiguddannet flyveinformationsoperatør vil du modtage fagligt tillæg samt arbejdstidsbestemte ydelser.

Startløn som færdiguddannet (konstabelgruppen):
Grundløn + militærtillæg + variable ydelser + funktionstillæg = ca. kr. 32.000 (månedsløn, brutto).

Slutløn efter 11 år (konstabelgruppen):
Grundløn + militærtillæg + variable ydelser + funktionstillæg= ca. kr. 47.000 (månedsløn, brutto).

Hvor lang tid tager uddannelsen?
Ca. halvandet år inkl. forsvarets basisuddannelse. Ca. 14 måneder uden basisuddannelse.

Hvad er ansøgningsfristen?
Tilmeldingsfristen for Open Space (1. selektion) er 11. oktober 2024.

Vi opfordre til, at søge så tidligt som muligt, da afprøvningen lukker, når vi har nok kvalificerede ansøgere.

Har du tidligere gennemført en fuld afprøvning til flyveinformationsoperatør ved Forsvaret eller gennemført FEAST ved en anden test-udbyder, og ønsker du at søge uddannelsen igen, skal du IKKE tilmelde dig Open Space, men i stedet skrive til os på fps-ktp-udv@mil.dk.

Hvornår starter jeg?
Det afhænger af din baggrund.

Du skal påregne at starte på Flyvevåbnets Basisuddannelse i februar 2025. 

Derefter opstart på flyveinformationsoperatør-uddannelsen i slut august/start september 2025.

tjenestegørende:
Du starter direkte på flyveinformationsoperatør-uddannelsen i slut august/start september 2025.


Hvornår er der afprøvning?

Open Space afvikles løbende i perioden juni-oktober 2024 og er ens for flyveleder- og flyveinformationsoperatør uddannelsen. 

Du kan se de præcise datoer, når du vælger ”Book plads”.

Kommer du videre til 2. selektion kan du forvente at blive inviteret til en afprøvningsdag i løbet af november 2024.



Adgangskrav

For at søge uddannelsen skal du være fyldt 18 år ved uddannelsesstart, have gode engelsk kundskaber og have folkeskolens afgangsprøve med minimum karakteren 04 eller tilsvarende i fagene dansk, engelsk og matematik. Derudover skal du enten være vurderet uddannelsesparat til minimum HF jf. undervisningsministeriets retningslinjer, have gennemført en ungdomsuddannelse eller have 2 års erhvervserfaring.

For at komme ind skal du:

Bestå optagelsesprøvens 1. og 2. selektion. Herefter udvælges egnede ansøgere til 3. selektion og optag på uddannelsen. Har du tidligere været afprøvet til flyveinformationsoperatør skal du skrive til fps-ktp-udv@mil.dk

Computerbaserede prøver BPP (sessionsprøven) og First European Air Traffic Controller Selection Test (FEAST). BPP er initial testen. Den skal klares på et bestemt niveau. Gør du ikke det, går du ikke videre til FEAST. FEAST skal bestås for at gå videre til næste selektion.

Du har nu mulighed for, at forberede dig på FEAST-prøverne.

EUROCONTROL som ejer testene, har udviklet en træningsplatform, som ansøgere til flyveleder- og flyveinformationsoperatør uddannelsen gratis kan benytte. Der skal oprettes en brugerkonto, for at kunne tilgå platformen. Læs EUROCONTROLs vejledning og FAQ grundigt inden du går i gang.

Du finder træningsplatformen her

Du kan finde generel information om FEAST her

Helbredsundersøgelse for ikke-tjenestegørende ansøgere, interview med psykolog, samtale med kommende ledere og information om løn- og kontraktforhold. Søger du uddannelsen som tjenestegørende, er det et krav, at du har en gyldig helbredsvurdering som egnet uden begrænsninger.

Til 2. selektion skal du også gennemføre Forsvarets basistest (styrke-/løbetest)

2-dages flyvemedicinsk undersøgelse. Flyvemedicinsk godkendelse er en forudsætning for, at du kan optages på uddannelsen. For at komme til 3. selektion skal du også kunne opfylde Forsvarets basis helbredskrav, samt de skærpede helbredskrav til uddannelsen - Læs om helbredskrav her

Derudover skal du også kunne sikkerhedsgodkendes - Få mere information om sikkerhedsgodkendelsen her

 

Når alle ansøgere er blevet afprøvet, sender vi et svar på din ansøgning til din e-boks. Efterfølgende er det Flyverkommandoen og ESK 515, som afgør om du tilbydes optag på uddannelsen og dermed skal til 3. selektion.

 

Har du spørgsmål?

Vil du vide mere om Flyvevåbnets uddannelser, kan du kontakte os på 2551 1899 mandag til fredag kl. 7.30-18.00.

Uddannelsens opbygning

Min fremtid

Efter endt uddannelse som flyveinformationsoperatør åbnes døren til en spændende fremtid i hjertet af Kastrup Lufthavn, hvor du indtager en afgørende position i kontrolcentralen. Din rejse omfatter muligheden for internationale missioner, aktiv deltagelse i nationale øvelser og en konstant udfordring af dine specialistkompetencer.

Inden for rammerne af Eskadrille 515 kan du udvikle dine færdigheder som flyveinformationsoperatør, tilegne dig ny viden og påtage dig større ansvar inden for de områder, der interesserer dig mest. Her er både plads til flyveinformationsoperatører med rang af flyverkonstabel og sergent, og vejen mod seniorsergentniveauet er åben for dem med ambitioner og dedikation.

Din fremtid som flyveinformationsoperatør er fyldt med muligheder for personlig og faglig vækst og ikke mindst ledelse. 

Ofte stillede spørgsmål

Uddannelsen til FIO gennemføres dels ved en civil udbyder i Kastrup Lufthavn og dels ved ESK515.

Det tager ca. et år. 

Du skal først gennemføre et basic-modul på ca. 8 uger, der bl.a. indeholder navigation, meteorologi, lufttrafikregler osv.

Derefter ca. 8 uger samme sted, hvor du får radiotelefoni og uddannes på radar.

Så skal du på lokalkursus ved ESK515 i ca. 4 uger.

Sidste del er 4 faser on the job training (OJT). 

Som udgangspunkt i treholdsskift. 

Man kan søge om leje af Forsvarets lejeboliger i Nyboder.

Nej, der er ikke tjenestepligt på FIO-uddannelsen.

Nej. Hvis du ikke allerede har Forsvarets basisuddannelse vil den blive en del af dit forløb, når du optages på uddannelsen til flyveinformationsoperatør.

Ja, basisuddannelsen uanset værn er adgangsgivende til FIO-uddannelsen.