There is a license error on this site:
License has expired
The Web site remains functional, but this message will be displayed until the license error has been corrected.

To correct this error:If you do not have a license file, please request one from EPiServer License Center.
Flytyper
Fortsæt til indhold

dine muligheder som pilot

Flytyper

I Forsvaret er der flere flytyper med hvert deres formål; Jagerfly, Transportfly og Helikopter. Dem kan du læse om her

Kamppilot

Én af de tre flytyper, du kan uddannes til i Forsvaret, er jagerfly. Som uddannet kamppilot flyver du kampfly, og du deltager i forskellige missionstyper i arbejdet for at passe på Danmark og danske interesser. I løbet af de kommende år vil Flyvevåbnet udfase F-16, der har gjort tjeneste i mere end 40 år, og indfase F-35, der er Forsvarets spritnye og topmoderne kampfly.

F-16 Fighting Falcon er et såkaldt multi-role-kampfly, hvilket vil sige, at flyet evner at løse en bred vifte af forskellige opgaver som eksempelvis luftkamp mod andre fly, luftstøtte til kampen på landjorden og havet samt våbenaflevering af bomber og missiler. Flyet har siden begyndelsen af 1980’erne været Flyvevåbnets spydspids. Alle computer- og våbensystemer er dog opdateret løbende, så flyet er et fuldt funktionsdygtigt og opdateret kampfly. F-16 har flere gange været anvendt i internationale operationer i blandt andet Irak, Libyen og Afghanistan og bidrager dagligt til overvågning af det danske luftrum. Med en tophastighed på godt 2000 km/t kan flyet komme fra Gedser til Skagen på cirka 12 minutter.

Læse mere om F-16

F-35 Lightning II betragtes som verdens mest avancerede kampfly, hvilket i høj grad tilskrives flyets meget avancerede radar, sensorer og computerteknologi. F-35 er, ligesom F-16, et multi-role kampfly og er derfor i stand til løse et bredt spektrum af forskellige missions- og opgavetyper. Kampflyets vigtigste opgave  består dog fortsat i at bidrage til overvågning af dansk og tilstødende luftrum, afvise eventuelle krænkelser af dansk luftrum samt forebygge konflikter og krige.

Læse mere om F-35

Din uddannelse tager op til 4 år, hvor du specialiserer dig til kampfly undervejs i uddannelsen. Uddannelsen foregår i Karup, København, USA og Skrydstrup.

Helikopterpilot

En anden flytype, som du kan uddannes i, er helikopter. Som uddannet helikopterpilot i Forsvaret flyver du helikopter i international og nationale missioner. Redningshelikopteren er indrettet som en flyvende skadestue. Hvis den skal bruges til troppetransport, bliver helikopteren udstyret med flere siddepladser og en avanceret selvbeskyttelsespakke, og den er også udstyret til at kunne kaste faldskærmstropper ud.

Fennec er en let helikopter, der bruges til let transport, observation og eftersøgning af eksempelvis savnede eller efterlyste personer og den kan også bruges som politiets øjne i luften. Samtidig kan helikopteren bruges til indsættelse af Forsvarets Specialkorps.

Seahawk er Danmarks nye skibsbasered helikopter. Helikopteren løser opgaver både nationalt og internationalt herunder i Arktis. Blandt opgaverne er: Farvandsovervågning, antipirateri-operationer, suverænitetshævdelse, fiskeriinspektion, støtte til boarding, transportopgaver, eftersøgning og redning. Helikopteren kan også yde støtte til landmilitære operationer som fx evakueringer og nødhjælpsopgaver.

Din uddannelse som helikopterpilot tager op til 4 år, hvor du specialiserer dig til helikopter undervejs i uddannelsen.

TRANSPORTPILOT

Du kan også uddannes i transportfly. Som uddannet transportpilot i Forsvaret kommer du verden rundt og flyver transportfly i international og nationale missioner. Når der skal flyttes personel eller fragtes gods, er det Hercules-flyet, der bliver brugt. Flyet kan udstyres med hospitalsmoduler til fragt og behandling af syge og sårede.

Challenger bliver brugt til flere forskellige opgaver bl.a. som transportfly for Kongehus, Regering og Forsvarets ledelse. Flyet bliver også brugt både i kampen mod olieudslip og anden havforurening samt i eftersøgningen af nødstedte til søs. Challengeren udfører også fiskeriinspektion fra luften i både dansk, grønlandsk og færøsk farvand. Flyet har endvidere været indsat i NATOs antipiraterioperation.

Din uddannelse tager op til 4,5 år, hvor du specialiserer dig til transportfly undervejs i uddannelsen.